Oldalak

2010. szeptember 20., hétfő

Egyiptom-Sharm el-Sheikh


Egyiptom-Sharm el –Seikh

Sharm el-Seikh nem csak a turisztikai látványosságaival, hanem az ott tartott nemzetközi békekonferenciáról is híres, ahol Mubarak elnök is beszélt ezen a világgazdasági fórumon. Többször nevezik a „Béke városa” néven.

Sharm el-Seikh a Sínai-félsziget déli csúcsánál, a Vörös-tenger partjánál található. A hajdani halászfalúból mára már várossá fejlődött és kb. 35 ezer lakosa, van, akik többek között halászatból élnek.
A várost az izraeliek építették, több szálloda és hotel épült a folyamatos városfejlesztés alatt. Törvényeik korlátozzák az épületek magasságát azért, hogy a város természeti szépsége megmaradjon.
 Az 1990-es években a kereskedelmi hajózást csökkentették a kikötőben a környezet megóvása érdekében. Az átlagos hőmérséklet a téli hónapokban (novembertől-márciusig) 15-35 Celsius fok is lehet tartományonként. A nyári hónapokban viszont (júniustól-szeptemberig) 20-45 Celsius fok. Egész évben száraz, mérsékelt éghajlatú, az év nagy részében alkalmas a népszerű vízi sportolásra. A víz alatt 250 különböző korallzátony és 1000 halfaj kínál káprázatos látványt.



 Az éjszakai élet pergős és szórakoztató, számos bár és night klub található. A hangulatos utcákon kávézók, pipázók, éttermek, diszkók várják azokat, akik a napközbeni lubickolás után egy igazi arab hangulatú estére várnak. Amint betérnek az egyik fő utcára, azonnal helyi árusok invitálják őket a puffokkal, hangulatos fényekkel felszerelt kávézóba. Ne lepődjön meg, ha némely árus ingyen kínálja a vízipipát, ennek ára tényleg nem fog szerepelni a számlán. A cardamonnal megbolondított esti kávé íze feledhetetlen, a személyzet sokszor táncolásba csapó szórakoztató mutatványa pedig minden este a hangulatos utcákra csábítja a turistákat. Sőt, az is lehet, hogy a kávázóban egy hennafestő is rábeszéli a turistát egy ideiglenes tetoválásra, így míg elszívja a pipát, vagy elkortyolja a török kávét, már kész is a sárkány, a skorpió vagy az egyéb mintájú testfestés.

A szállodákban minden este animációs műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, de aki valami másra vágyik, annak irány a nyüzsgő belvárosi élet, vagy menjen el a piacra. Az Old Market nevű helyen nagyszerű áruk közül válogathat, szinte nincs olyan termék, amit itt ne szerezhetne be. Jól lehet alkudozni, az árak itt sok esetben alacsonyabbak, mint amit a szállodák környéki árusok kínálnak.