Oldalak

2010. szeptember 20., hétfő

Egyiptom-Karnak

                                                  Egyiptom-Karnak


Egyiptomi utazásunk egyik legszebb látnivalója a Karnaki templom-együttes. Az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttese, és a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne is egyben.

Egyiptom egyik leglátogatottabb helyszíne, több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magába. A három templomkörzetből Ámon-Ré főistené a legnagyobb, ettől délre felesége, Mut temploma áll, mellyel kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út köti össze, északra pedig Théba ősi istenének, Montu holdistennek a templomát találjuk. 

                                                              

A templom-együttes 500 méterre található a Nílus jobb partjától, kb. 2, 5 km-nyire északra a luxori templomtól
Az építkezés 30 fáraó uralkodásához köthető, a Középbirodalomtól egészen a görög-római korig. 

Általában, Luxor látnivalói után, a legtöbben busszal vagy konflissal mennek Karnakba, persze egy gyalog sétát is megér, hiszen csak 3 kilométer a távolság. Aki nem a Nílus parti sétányon megy, hanem keresztül a városi utcákon, az találkozni fog a valódi Egyiptom arcával. Nagyon sok a gyerek, és hatalmas a szegénység, mindenfelé állatok. Az igazi arcát, csak akkor ismerjük meg Egyiptomnak, ha magunk látjuk, és részesei lehetünk az egésznek! Hatalmas területen fekszik, és sok épület maradványait láthatjuk. Az épületek sokasága nem egyszerre, hanem kb. kétezer éven keresztül épült fel.




Ámon-Ré hatalmas temploma egy szent dombon épült. A templom és a Nílust, összekötő csatornát, még maga II. Ramszesz építette, innen nyílik a főbejárat is. A bejárattól jobbra Hakórisz kápolnája áll, az első pülónig kosfejű szfinxekkel szegélyezett út vezet, a szfinxek a király szobrát tartják mancsuk közt.  A templom az évszázadok alatt nagyrészt belülről kifelé bővült, a legrégebbi, ma is álló építmények a XVIII. dinasztia idején, I. Thotmesz építtette.


                                           Nézd meg Karnak rövid kisfilmjét: