Oldalak

2010. augusztus 25., szerda

Egyiptomi utazásról álmodsz? Irány Kairó!




Egyiptom-Kairó


Ha  Egyiptomi utazásra vágysz biztosan, van egy kis tudásod róla, hogy hol is található, vagy éppen mit szeretnél látni ezen a tájon!?

                                                           



Az utazónak Nagy Sándor és Kleopátra, izzó sivatag, a Nílus, keleti bazárok és a fáraók jutnak először eszébe. Itt összeér múlt, jelen, jövő. Valósággal jelenik meg az Ezeregy éjszaka, hiszen a saját szemünkkel látjuk mindezt! Igazi díszlet és hozzá igazi arab emberek. Elmondhatom, hogy sokszínű, zamatú, illatú és mindez egyben!


Egyiptom fővárosa a csodálatos Kairó, amelyet nem szabad kihagyni utazásunkból! Az arabok, nyelvükön Al-Kahirának nevezik, közel 457 négyzetkilométeren terül el. Egyiptom lakossága körülbelül 16 millió fő, de ez a szám nem hivatalos, hiszen nincs kötelezve senki, hogy saját lakóhelyéhez bejelentkezzen. Egy biztos, Afrika és a  Közel-kelet legnagyobb  és a leglakottabb városa Kairó. A várost közel 7, 5 millióan lakják. 
Kairó a Nílus folyó partján terül el, ott, ahol a folyó sok mellékágra válik szét, melyek a Földközi-tengerbe torkollanak. Egyiptom északi részén, és nem csak Egyiptom fővárosa, hanem Afrika legnagyobb városa is. Kairó nyugati része politikai, gazdasági és kulturális központja az egész Közel-Keletnek. Itt működik a kormány minden hivatalával együtt, s mindemellett, egyetemek, főiskolák, színházak működnek. Kairó keleti részén található az óváros, megannyi szépségével, köztük a műemlékek közül a világ által közismert mecsetek. 
Kairói utazásod alkalmával, a város meglátogatása és megismerése, több napot vesz igénybe.
Vallásukat tekintve muzulmán, de vannak köztük keresztények és zsidók is. Egyiptomi arab nyelvet használnak, de a turizmus kifejlődése során többen beszélik az angol és a francia nyelvet. Ha Kairóba utazol, feltétlenül nézd meg az óvárost!
Több látnivaló közül kiemelnék egy párat:
-  A köztársasági elnök hivatalát, az Abdin Palotában találod.
-  Kairó egyik legkülönlegesebb és leglátogatottabb mecsete, a Mohamed Ali mecset.
-  Citadella erőd,1176-1849-ig / Mohamed Ali halálának ideje/ itt élt az összes addigi      uralkodó. 
-  Kairó legszebb mecsetének tartják a Haszán szultán mecsetet.
-  A középkorban, Kairót 60 kapu vette körbe, ebből 3 maradt, az egyik a Báb Zuvelja kapu.
-  Érdemes megnézni a Qájtbáj mauzóleumot, ahol több szultán fekszik,ezt a helyet a halottak városának nevezik.

 10 napot töltöttünk Egyiptomban. Kairóban volt egy rövid buszos városnézés, iszonyú zsúfoltság, kosz mindenfele. Piramisok, az már a csúcs. A buszból ki kellett szállnunk és egy átvilágító kapun lehetett a 3 Piramishoz jutnunk. Az idegenvezetőnk a buszban elmesélte a fáraók, a Szfix és a piramisok történetét. Mikor kiszálltunk igen kis porszemeknek éreztük magunkat az óriási építmények között. Mindenfele katonák, s baksiskérő arabok, tevével, áruval. 2 katona szolgálatkészen ajánlotta a segítségét a mi fotózásunkhoz, igen érdekes pózokba állítottak minket. Van olyan, ahol könyökölünk a piramis tetején, van, ahol megfogjuk a csúcsot. Persze honorálni kellett a katonáknak is a segítőkészségüket. Jó órát sétálgattunk a piramisok között megbűvölve, aztán busszal elmentünk a Szfinxhez.  jó meleg volt lehetett 35 fok. Jól esett utána egy parfümériában hűsölve hibiszkuszteát kortyolgatni, s bódulni a ránk rakott különböző "varázs" illatoktól. Majd megnézhettük a papirusz feldolgozását, azt, hogy hogyan lesz a kis növényből csodaszép kép. Délután a meseszép Egyiptomi Múzeumba látogattunk, s belekóstoltunk a misztikus világba. Sajnos nem szabad fényképezni bent, így csak a fejünkben van meg az a sok gyönyörűség, amit láttunk ott. Tutankhamon 11kg-os arany maszkja, az arany trónszéke, ágyai, használati tárgyai, 365 darab aranyból készült szolgálója, "akik" a sírkamrában szolgálták. A sok-sok alabástrom és fekete gránit szobor, mumifikálási eszközök, asztalok, no és persze a múmiák.
Az arabok imádják a hazájukat, dalaikban általában a szeretett hazájukról énekelnek, ezeket beledinek hívják. Nagyon sokszor halottam azt a szót, hogy habibi, ami kedvesemet jelent és elbi, az pedig a szív. Amikor hívnak, hogy menj akkor pedig azt mondják yalla, ami annyit jelent, hogy gyere!
 Személyem szerint imádom a bazárokat! Ezért hát, alig vártam, hogy eljussak Kairó legnagyobb piacára, a Khan Khalili bazársorra.


                                                                              


Azt meg kell hagyni, hogy esténként tele van a piac és az az ember érzése, hogy minden kairói arab a családjával itt tölti a szabadidejét. Megjegyzem, hogy Kairóban a nőknek nem kell takarni az arcukat, ellentétben a falukkal, ahol még vannak szigorú szabályok. Reggel a zöldségpiacon finom csemegéket is találunk, na meg jó fűszereket, amiből ugyebár nem ajánlatos hazahozni. Az biztos, hogy itt is nagy a különbség a gazdagok és a szegények között. Sok gyermek szaladgál az utcákon piszkosan. Volt olyan szűk utca, ahol a birkák ott ittak a ház előtt a vályúból. Tehát a lényeg persze esténként a csecse-becse bazársor, bár ilyenkor  már nagy a szemét is. De mindezt feledteti, a sok látvány, nem győzi az ember a fejét forgatni. Khan Al Khalili az apró kincsek birodalma. Miniatűr szobrok a Fáraók és Kleopátra személyében, szfinxek, Ízisz a szárnyakkal. Hagyományos ruhák és a világ által már eléggé közkedvelt és ismert csillogó hastáncosruhák töménytelen mennyiségbe, nem beszélve a vízipipákról. Időnként elhalad mellettünk egy-egy hordár, aki a fején egy ovális alakú deszkán pita kenyeret visz. Ha lehet, étkezni csak a szálláshelyeden ajánlatos, már csak a higiénia miatt is! Pompás svédasztalon annyit és azt eszel, amihez kedven van!


Egy két arab étel receptjét itthon is kipróbáltam és szeretném javasolni, hogy próbáld ki te is!


Az első alap ugyebár a kenyér! 


Eredeti egyiptomi pita:
Hozzávalók: A kovászhoz: 3-4-g friss élesztő, 1,25 dl 30 °C-os víz és 10 dkg magas sikértartalmú finomliszt. A tésztához: 2 dl 22°C-os víz, 20 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 4 dkg porcukor, 1 e.k finomított tengeri só.
Elkészítése:  a kovászhoz keverjük össze az élesztőt és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük palacsintatészta állagúvá. Takarjuk le, és meleg helyen (legalább 25 °C-on) kelesszük 1-1, 5 órát.  A tésztához keverjük össze a kovászt és a vizet. Adjuk hozzá a kétféle liszthez a többi hozzávalóval, és keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk állni 10 percig.  Dagasszuk a tésztát, majd pihentessük 1 órát, de közben még egyszer gyúrjuk át.  Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, és forrósítsunk fel benne egy sütőlemezt.  Enyhén kilisztezett felületen osszuk a tésztát 8 egyenlő részre.  Mindegyiket formáljuk gömb alakúvá, és letakarva pihentessük 15 percig.  A tésztagolyókat nyújtsuk kerek, nagyjából fél centi vastag lapokra, majd pihentessük őket 2 percig.  Kemény kartonpapírral – rögtönzött lapátként használva, - nyúljunk a pita alá, és dobjuk rá a forró sütőlemezre vagy kőre.  Egyszerre csak 1-2 darabot süssünk 5 percig, illetve amíg a tészta megemelkedik, és halvány színt kap.  Konyhai csipesszel vegyük ki a sütőből, és letakarva hagyjuk kihűlni.

 Kofta (bárányhús fasírtgolyók):
Hozzávalók: 1 kg darát bárányhús, 1 közepes vöröshagyma apróra vágva, 1 tojásfehérje, 2-2 ek apróra vágott friss menta és petrezselyem, 1 ek reszelt citromhéj, 3 tk őrölt római kömény, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/4 tk chilipor és ízlés szerint só.
Elkészítés: Kézzel összegyúrjuk a koftához valókat, kis gombócokat formázunk belőlük, majd tegyük fél órára hűtőbe. 2. Tegyük egy vékonyan, kiolajazott tepsibe a gombócokat, és süssük meg 220 fokon ízlésünk szerint ropogósra. Hangulatos nyári grillezésekhez ez kiváló recept, faszénen sütve talán még finomabb lesz a végeredmény.

Babaganoush (egyiptomi padlizsánkrém):
Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, 4 ek tahina, 2,5 dkg őrölt mandula, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk római kömény, néhány mentalevél, olívaolaj, ízlés szerint só és bors.

Elkészítése: Tegyük a 2 padlizsánt a sütőbe, és süssük, amíg barnás színű lesz. Majd vegyük ki és hámozzuk meg.  Tegyük robotgépbe a megpucolt padlizsánt, a tahinát, a mandulát, a citromlevet, a fokhagymát, adjunk hozzá ízlés sót és borsot. Pürésítsük az összetevőket. A mentaleveleket a végén adjuk hozzá.
 Falafel:
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2-3 ek friss petrezselyem, ízlés szerint chilipaprika, 1-2 tk római kömény, 1-2 tk koriander, 1/2 tk sütőpor, só, frissen őrölt bors, 1 ek víz, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A csicseriborsót beáztatjuk egy éjszakára, másnap lecsöpögtetjük, aprítógépben finomra daráljuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, jól összekeverjük, majd 30 percig letakarva pihentetjük.  Evőkanálnyi mennyiséget kis golyókká formálunk, kézzel kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Figyeljünk rá, hogy se túl folyós, se túl kötött ne legyen, mert széteshet a golyó. Forró, de nem túl forró olajba tegyük bele a golyókat, és süssük ki őket.

Kosheri recept:
Hozzávalók: 8 személyre: 40 dkg lencse, 15 dkg makaróni, 40 dkg hosszúszemű rizs, 1,2 dl olíva olaj, 5 nagy fej hagyma, 3 tk őrölt római kömény, 1 tk frissen őrölt fekete bors, 4 tk só. 
Elkészítés: A lencsét átmosom és sós vízben (kétujjnyival több víz, mint lencse) felteszem főni. Nagy lángon felforralom, majd ha forr, közepesre veszem a lángot és puhára főzöm a lencsét, áztatás nélkül 1/2 óra alatt.
A rizst szintén sós vízben puhára főzöm. Ezzel egyidőben a makarónit is készre főzöm, majd félreteszem.
 A hagymákat félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágom, a felhevített olívaolajban magas lángon ropogósra sütöm, és papírtörlőre szedem. Az olajat félreteszem.
Összekeverem a főtt rizst, lencsét és makarónit, fűszerezem a római köménnyel, frissen őrölt feketeborssal és sózom, ha kell. Hozzákeverem a félretett olívaolajt és a sült hagyma negyedét, 7-8 perc alatt összefőzöm, amíg az olaját magába szívja.
Fűszeres paradicsomszósszal és a sült hagymával megszórva tálalom.


Damaá (fűszeres paradicsomszósz):
Hozzávalók: 3 ek olíva olaj, 5 nagy fej hagyma, 1, 5 doboz paradicsomkonzerv (nem püré!), 6 gerezd fokhagyma, 1 tk ecet, 2 tk só, 1 tk frissen őrölt fekete bors, 1/2 tk cayenne bors. 
Elkészítés:
Az olajon puhára párolom az apróra vágott hagymát, ha megpuhult hozzáadom az összetört fokhagymát és a paradicsomkonzervet.
Fedő alatt közepes lángon 20 percig rotyogtatom.
Ha besűrűsödött, hozzáadom az ecetet  és a fűszereket, további 2-3 percig rotyogtatom, majd a koseri mellé kínálom.

                             

                                      Mindehhez jó étvágyat kívánok!






                  Szeretettel ajánlom  a következő kisfilmet az alábbi link alatt!
                                         
                                                      Egyiptom-Kairó kisfilmje:







Nincsenek megjegyzések: